[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]

Nationale Stoomtreindag 2011

Hemelvaartsdag staat al jaren in de traditie bekend als de Nationale Stoomtreindag: jaarlijks terugkerende evenementen waarbij diverse musea met rijdend railerfgoed zich opmaken op deze dag en vaak ook de dagen erna nog om met hun pronkstukken ritten te houden. Er was volop keus: de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik (SHM), de Stichting Stoomtrein Goes – Borsele (SGB), de Stichting RTM Ouddorp v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (MRTM), de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld (ZLSM) en de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) Apeldoorn – Beekbergen - Loenen om er een paar te noemen, boden een gevarieerd dagprogramma, ieder in zijn eigen specifieke omgeving en landschap met uniek materieel en entourage.

Dit jaar viel Hemelvaartsdag op 2 juni.

De Stichting RTM Ouddorp v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (MRTM) greep de gelegenheid aan om weer eens wat speciaals te doen. De drie dagen in mei waren dit jaar overgeheveld naar juni maar het concept bleef hetzelfde. Ten eerste reden er op deze dag twee stoomtrams en ten tweede werd de laatste rit van die dag in voorspan gereden. De geplande zes rijtuigen voor deze tram werd wat magertjes gevonden dus werd dit aantal uitgebreid tot maar liefst acht! Een bijzonder mooi gezicht! Het zelfde gold voor de grote LGB-RTM-baan in de remise. Dit jaar ruim bemeten en dus goed te bekijken. De kinderen werden vervoerd met de HMS-minitrein, een niet meer weg te denken attractie tijdens deze dagen.

De zaterdag was ingeruimd voor het dieselmaterieel van de RTM. Alle vier de trams (één extra dus) waren verschillend van samenstelling. Een ding stond vast: alle samenstellingen waren historisch verantwoord en hebben daadwerkelijk in de jaren ‘60 -het thema van deze dag- zo gereden tussen Rotterdam en Hellevoetsluis en Oostvoorne. Hoewel er concurrentie was van andere evenementen en ook van de warmte op de zonovergoten dag, waren deze dagen toch een succes.

(bron: de Tramkoerier, zomeruitgave. Zie ook de pagina Van de leestafel)

Hieronder een impressie met foto’s van Udo Schooneveld. De foto’s zijn niet voorzien van extra bijschriften; de plaatsen waar gefotografeerd is zullen bij de liefhebber genoegzaam bekend zijn. Klik een kleine foto aan voor een vergroting ervan.