[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]

Op fotosafari bij de RTM: 18 april 2015

Al sinds 2011 had Patrick Meeder de wens om een fotorit met een goederentram bij de RTM te organiseren. Daar kwam echter telkens iets tussen. Vorig jaar (2014) kwam hij Durk Houtsma tegen die dezelfde wens had. Samen sta je sterker, en dus werd het plan uitgewerkt om samen met de RTM een foto-evenement te gaan organiseren. In februari 2015 werden de eerste plannen op papier uitgewerkt en werd via Facebook opgeroepen tot inschrijving voor belangstellenden. Om een dergelijk evenement betaalbaar te maken werd een kostenbegroting gemaakt. Het minimale aantal deelnemers bedroeg 40 personen die tegen een inschrijvingsprijs van 45,- resp. 40,- euro (voor RTM-donateurs) konden deelnemen. Uiteindelijk kon aan 51 deelnemers de toezegging worden gedaan, dat het evenement door zou gaan. Als datum werd zaterdag 18 april gekozen, geen verkeerde dag, want het bleek een zonovergoten, droge dag te worden. Voor de deelnemers die per openbaar vervoer naar Ouddorp wilden reizen, werd een (rechtstreekse) historische bus ingelegd vanaf de stations Rotterdam Alexander en Schiedam. Het beloofde een gevarieerde dag te worden met goederen- en reizigerstrams in verschillende samenstellingen, alsmede een historische RTM-bus. Dat laatste werden er twee. Verder was nog een aantal verrassingen gepland. Tussen 10:00 en 10:30 uur arriveerden de deelnemers, per autobus of per eigen vervoer.

Bij de remise was het Sperwertreinstel 17.01/17.02 prominent in het zonnetje gezet. Verder kwamen de motorvoertuigen M1602 “Reiger”, M1804 “Kievit”, M1805 “Meeuw” en M1651 “Puttershoek” in actie met reizigers- en goederenmaterieel. De historische autobussen RTM 38 “Wasbeer” van de Stichting Veteraan Autobussen en RTM 107 “Grasklokje” van de RTM vervoerden de deelnemers naar de hotspots langs de lijn.

Na een korte introductie en instructie in de remise onder het genot van koffie en cake werd rond 11:00 uur op pad gegaan.

Zowel voor fotografen als filmers was er meer dan voldoende te beleven zijn en de trams reden in een flink aantal gevallen voorbij zodat niet alleen de fotografen maar ook de filmers aan hun trekken kwamen. Het ochtendprogramma speelde zich af in de duinen bij de Punt West. Na een korte pauze rond 13:00 uur werd het middagprogramma uitgevoerd; met de twee historische RTM-autobussen werd de achtervolging langs de vrije baan ingezet en werden de trams op ongebruikelijke plaatsen stilgezet of voorbij gereden. Een fotosafari die strak en goed georganiseerd werd. Onder de deelnemers heerste een prima sfeer en voldoende zelfdiscipline om elkaar hetzelfde te gunnen: zoveel mogelijk ongehinderd foto’s en films maken. Het was een relaxed dagje rijdend erfgoed fotograferen op de Brouwersdam langs het Grevelingenmeer. Zon, wind, zee en boemelen in een “rijtuigie”…..Topdag.

Hieronder een impressie van deze dag, die rond 16:45 uur eindigde. De foto’s, totaal 112, in 28 rijen van vier, zijn niet voorzien van extra bijschriften; de plaatsen waar ik heb gefotografeerd zullen genoegzaam bekend zijn. De foto's op het remiseterrein, in de duinen bij De Punt West, op de Brouwersdam, op de halte Middelplaat Haven en bij Port Zélande bieden de kijker een afwisseling van herinneringen aan de "Eilandentram". Klik een kleine foto aan voor een vergroting ervan.

Het was een geweldige dag. Patrick Meeder, Durk Houtsma en ook Mark Grootendorst, machinisten, rangeerders, buschauffeurs, kantinepersoneel van de RTM, werden bedankt voor de uitstekende organisatie met veel creatieve momenten op een zonovergoten dag.


Ter afsluiting een groepsfoto van alle deelnemers.

Ouddorp, RTM-remise De Punt West, 18 april 2015. Een groepsfoto van alle 51 deelnemers. Foto: André Brauns/RTM/Patrick Meeder.