[00] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Stoom ’81: het jubileumfeest t.g.v. het 50-jarig bestaan van de NVBS

26 en 27 september 1981

In 1981 werd op grootse wijze gevierd dat de NVBS 50 jaar bestond: de vereniging van “belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen” werd in 1931 opgericht. Dit werd herdacht met twee manifestaties. Een tramfeest in Amsterdam en een spoorfestival. Dit laatste werd in het weekend van 26 en 27 september 1981 georganiseerd onder de naam “Stoom ‘81” op het spoortraject tussen Amersfoort en Woudenberg met een locomotievenparade. Deze zogenaamde PON-lijn (vernoemd naar de importeur van Volkswagens) was in het weekend vrij beschikbaar en bood op diverse plekken fraaie kijklocaties. Uit Rotterdam reed een extra trein als NVBS Express naar dit evenement, getrokken door stoomlocomotief 41 105 van de Stoom Stichting Nederland (SSN). Tal van andere stoomlocomotieven van andere organisaties waren ook aanwezig, waaronder Rocket uit Engeland en Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Het festival werd breed uitgemeten nabeschouwd in de media.

De manifestatie werd door naar schatting 120.000 - 150.000 bezoekers bezocht, zo is in de archieven terug te lezen. Het maandblad Op de Rails van de NVBS kondigde in haar nummer van augustus 1981 (pagina 293) de plannen aan. Een speciale jubileumcommissie had enkele jaren aan de voorbereiding van dit grootse en tot dan grootste evenement gewerkt. In het novembernummer van de jaargang Op de Rails 1981 wordt in diverse artikelen teruggeblikt op dit feest waaraan diverse locomotieven van diverse eigenaren deel namen. Op de website van de NVBS zijn de artikelen terug te vinden op zoekfunctie “Stoom’81”.

Meer foto’s volgen na digitalisering van de oude foto’s.

Stoomloc 41 105 van de SSN met de “NVBS-Expres” op weg van Rotterdam CS (v: 07:03) via Haarlem en Amsterdam naar Amersfoort (a: 10:40) in het kader van deelname aan de manifestatie Stoom’81 op de spoorlijn Amersfoort – Woudenberg in het weekend van 26 en 27 september 1981. Met een stoomlocomotievenparade in dat weekend werd het jubileum 50 jaar NVBS gevierd. De trein is hier gefotografeerd op 26 september, kort na de doorkomst van station Hilversum, nabij de spoorwegovergang in de Oosterengweg (niet op de foto), op weg via Baarn naar Amersfoort. Rechts de tapijtfabriek van VENETA, links de schroeven- en moerenfabriek VHS in de spoorsplitsing.De dienstregeling van de NVBS-Expres zoals deze op 25 augustus 1981 door de Dienst van Exploitatie van NS werd uitgevaardigd. De trein reed onder de nummers 63.500 op zaterdag 26 september en 63.501 op zondag 27 september van Rotterdam CS naar Amersfoort v.v. De rijtuigen kwamen uit Hoek van Holland en keerden daar ook weer terug. Aan het einde van de eerste dag, zaterdag, reed de 41 105 een driehoeksrit Amersfoort – Den Dolder – Baarn – Amersfoort om met schoorsteen vóór weer in de vertrekrichting naar Rotterdam te staan. Deze dienstregeling komt uit het archief/collectie van Adriaan Pothuizen en werd beschikbaar gesteld voor deze website.

Kaartje met de spoorlijn Amersfoort - Leusden - Woudenberg met aanwijzingen voor de bereikbaarheid met buslijnen en lokaties langs het baanvak met bezoek- en fotografeermogelijkheden.
Bron: krantenknipsel, collectie Adriaan Pothuizen.


SSN 41 105 tijdens haar optreden in de cavalcade, hier gefotografeerd even ten zuiden van Leusden.