NVBS-excursies

Wat wel met enige deftigheid ook wel “belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen” wordt genoemd, de term dateert dan ook al van 1931, heeft na 80 jaar nog niets aan kracht en hobbyisme ingeboet. De in dat jaar op 28 februari opgerichte NVBS, de “Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen” bindt nog altijd vele enthousiaste liefhebbers van het spoor en de tram. Het fotograferen van treinen en trams is een essentieel onderdeel van de hobbybeleving en al zo oud als de fotografie toen betaalbaar was en aan technische mogelijkheden bood. Tegenwoordig zou je dat treinspotters kunnen noemen, die over moderne technieken kunnen beschikken: mobiele telefoons, internet, notebooks, sociale media, apps en digitale camera's maken de hobby evenzo attractiever en vooral: sneller. Maar de NVBS is méér: maandelijks een lijfblad met gedegen artikelen, binnen- en buitenlandse excursies, een eigen winkel Amersfoort Centraal, documentatie en archieven, bibliotheek, regionale afdelingen met bijeenkomsten en lezingen, een veelzijdige website, uitgifte van een eigen boekenreeks en een uitgebreid film-, foto- en tekeningenarchief. Kortom, veelzijdigheid in de beleving en kennisverrijking van "het spoor- en tramwegwezen".

Ik werd in augustus 1962 lid van de NVBS en beschouw dat toch als een verbintenis voor het leven. Immers, als het spoor in je bloed zit, er zelfs je loopbaan bij NS aan besteed hebt, dan maakt het een substantieel deel uit van werk, vrije tijd en vriendschappen. Kennis, ervaringen en beeldmateriaal worden met elkaar gedeeld in al zijn veelzijdigheid.

De NVBS viert dit jaar 2011 zijn 80e verjaardag met tal van activiteiten en publicaties, klik hier.

Die verjaardag is een felicitatie waard.

Loc 1254 van EETC (ex NS 1214, ex ACTS 1254) in het kleurenschema van EETC en bestickerd met het logo van de NVBS tijdens de perspresentatie te Amersfoort op 19 februari 2011. De loc kreeg de naam van ACTS-oprichter, Ir. J. Hoekwater. Foto: Nico Spilt. Klik ook hier.
In 1996 is het bedrijf Euro Express Treincharter (EETC) opgericht en begonnen als touroperator die wintersportreizen per trein naar Oostenrijk ging organiseren. In december 1996 maakte De Ski-Trein haar allereerste reis naar Oostenrijk. In 2002 is Euro-Express-Treincharter naast De Ski-Trein ook de van NS Internationaal overgenomen Alpen Expres gaan rijden. Ook de zomerse AutoSlaapTrein en de bedevaartstreinen naar Lourdes worden inmiddels door EETC verzorgd. In 2003 en 2004 heeft EETC is een groot aantal rijtuigen van NS Internationaal overgenomen die gebruikt worden in eigen treinen en voor vervoer voor derden. Daarmee is het bedrijf veranderd van een touroperator in een vervoerder met een eigen materieelpark. Met ingang van 1 juli 2010 is EETC een zelfstandig spoorvervoerder. Meer informatie, klik hier.De hobby kan individueel beleefd worden, maar leuker is het om dat in verenigingsverband te doen.
Iedereen heeft wel een of meerdere specialisaties en aansluiting zoeken bij “gelijkgestemden” levert altijd een meerwaarde op bij de verdieping in de hobby. De veelzijdigheid van de hobby is gelijk aan de veelzijdigheid van de spoorbedrijven zèlf. Of je nu geïnteresseerd bent in rollend materieel, seinwezen, infrastructuur, historische feiten, architectuur van de stationsgebouwen, exploitatiemodellen en dienstregelingen, vervallen of nieuwe spoorlijnen, elk specialisme kent zijn eigen kennisbeleving.
De toegankelijkheid tot de “bedrijfsgegevens” van spoor- en trambedrijven is tegenwoordig – mede dankzij internet – gelukkig groot in vergelijking met vroeger toen die bedrijven vaak nog gesloten bolwerken waren. Het is aan de pioniersgeest van de NVBS (en haar toenmalige leden) te danken dat veel spoorgeschiedenis niet verloren is gegaan en in woord en beeld is vastgelegd.

Het deelnemen aan binnen- en buitenlandse excursies geeft vaak de gelegenheid bijzondere bestemmingen te bezoeken of op speciale ritten in te schrijven en de ervaringen gezamenlijk te delen.
De Stichting NVBS-Excursies (SNE) is het reisbureau van de NVBS. De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koninginnedagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie op de website van de NVBS, klik hier.

Deze pagina bevat een (voorlopige) inhoudsopgave van excursies en reizen waaraan ik heb deelgenomen. Als eerste geef ik de betreffende datum, daarna een korte beschrijving als titel. Op elke pagina kan naar andere pagina’s gewisseld worden met een paginaverwijzing bovenaan.
De inhoudsopgave van NVBS-excursies is tot dusver als volgt (klik op een genummerde pagina hieronder voor een directe koppeling):

Titels:

  • Pagina 1: 1978: 1 oktober: Afscheidsrit NS-materieel rijtuigen Plan D
  • Pagina 2: 1978: 1 oktober: Afscheidsrit NS-materieel rijtuigen Plan D (vervolg)
  • Pagina 3: 1964: 25 oktober: Afscheidsrit Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM)
  • Pagina 4: 2011: 12 november: Rondrit en reünie NS-serie 1200 t.g.v. “60 jaar 1200, 80 jaar NVBS”
  • Pagina 5: 2016: 12 november: Jubileumcongres Rotterdam t.g.v. 85 jaar NVBS
  • Pagina 6: 2018: 27 april: Koningsdag 2018: NVBS-rondrit met treinstel 766
  • Pagina 7: 1981: 26 en 27 september: Stoom ’81: het jubileumfeest t.g.v. het 50-jarig bestaan van de NVBS

Deze lijst is (nog) niet compleet; ik ben met meer excursies mee geweest. Er zullen meer verhalen volgen zodra ik daar aan toe ben.