[0] [1] [2] [2A] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Luchtfotografie (vervolg)

Luchtballonvaarten

Een andere wijze van luchtfotografie dan vanuit vliegtuigen of hoge gebouwen is het maken van opnamen vanuit luchtballonnen. In Nederland kan regelmatig gebruik worden gemaakt van ballonvaarttochten. Meestal zijn de vroege avonduren daarvoor het meest geschikt. Luchtballonnen "varen" meestal op een hoogte van waar uit de landschapsinrichting nog vaak in detail goed te zien is. De topografie is uitstekend te volgen en veelal goed te fotograferen.

Een luchtballon of ballon is een luchtvaartuig waarbij een mand, die plaats biedt aan de passagiers, opstijgt, hangende aan een ballon ('envelop') die lichter is dan lucht. Het geheel wordt voortbewogen door de wind. De horizontale voortbeweging van de luchtballon hangt af van de windrichting, slechts de verticale (stijgen en dalen) en een draaiende beweging (roteren) kan door de ballonvaarder worden beïnvloed.

In 2004 waren er in Nederland ongeveer 9000 ballonvaarten. Voor het gebruik van ballonnen geldt een aantal voorschriften zoals de vaarhoogten, het vermijden van gevoelige gebieden (zoals bijvoorbeeld aanvliegroutes van vliegvelden) en de manier van landen en bergen van de ballon.

Meer informatie over luchtballonnen op Wikipedia, klik hier.

De luchtfoto’s op deze pagina zijn van: Bertus Kers

Opnamedatum: zondagavond 11 augustus 2013, stationsgebied Enschede.

Meer over station Enschede op de pagina Ombouw Enschede, klik hier.