[0] [1] [2] [3] [4]

Terug naar Toen 2013

Traditiegetrouw organiseerde de VSM ook in 2013 begin september het jaarlijks terugkerende evenement Terug naar Toen. De liefhebber van stoom, diesellucht en nostalgie kon op 7 en 8 september zijn hart weer ophalen bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. De VSM houdt dit grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: "Terug naar Toen" op haar museumlijn tussen Apeldoorn en (- Beekbergen - – Loenen - ) Dieren. Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven was op beide dagen actief. In Beekbergen waren in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook was er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar was. Het museumstoomdepot was opengesteld, en de bezoeker kreeg een indruk van het werk op een stoomdepot. Er werd kolen geladen, water genomen, gedraaid op de draaischijf en nog veel meer. Naast diverse oude auto’s waren er prachtige gerestaureerde vrachtauto's te zien.

In Loenen waren er diverse activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen of echte miniatuurtreinen waar kinderen op mee konden rijden. Ook waren er stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine operationeel. In Loenen waren stands van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions.

Het Nederlands Spoorwegmuseum kwam met een historische Nederlandse sneltrein naar de Veluwe! In Loenen werden enkele van deze rijtuigen "Bolkoppen" tentoon gesteld. In één van de rijtuigen werd een expositie gehouden met de historie van de rijtuigen en een greep uit het restauratie plan van de VSM-rijtuigen.

Naast het Nederlands Spoorwegmuseum (NSM) kwam de Stoomstichting Nederland (SSN) uit Rotterdam ook naar de Veluwe met een stoomtrein, zij reden ook mee tussen Apeldoorn en Dieren.

Tussen de stations Loenen en Beekbergen pendelden verschillende antieke autobussen, deze stopten ook bij de speciale parkeerterreinen nabij beide stations. In Eerbeek waren ook nog diverse andere antieke autobussen te zien.

Helaas kon ik door andere verplichtingen dit evenement niet bijwonen. De fotobijdragen geven een impressie en zijn van Henk Koster, Bertus Kers en Gerrit Bleumink. Waarvoor mijn dank.

Meer informatie op de website van de VSM. Klik hier.
Op maandag 9 september werd het gastmaterieel weer naar Apeldoorn gebracht om vandaar huiswaarts te keren. Op woensdag 11 september verzorgden de e-locs 1312 en 1202 met 4 rijtuigen nog een gastrit voor het Spoorwegmuseum.

Op woensdag 4 september arriveert om plm. 15:00 uur een konvooi historische locomotieven en rijtuigen zijn bestemming Beekbergen, komend uit Apeldoorn als overbrengingsrit 702. Getrokken door dieselloc 2530 zien we achtereenvolgens stoomloc 52 3879, electrische locomotief 1312, een rijtuig plan W, E, D en K, e-loc 1202 en achterop dieselloc 2299. Foto: Bertus Kers.

Hetzelfde konvooi, vlak voor Beekbergen in het schitterende landschap van de zonnige Veluwe. Foto: Bertus Kers, 4 september 2013.

In het nog dromerige en nevelige landschap is goederentrein 760, getrokken door de stoomlocomotieven 50 3654 + 50 0073 (oliestoker) rond 07:00 uur in voorspan op weg van Loenen (vertrokken om tien voor zeven met 5 minuten vertraging) naar Beekbergen. Foto: Bertus Kers, 7 september 2013.

Op dezelfde plek als de vorige foto, even na station Loenen, is losse loc 52 3879 op weg naar Beekbergen om zijn goederentrein op te halen. Het is nog vroeg als rond kwart over zeven de nevel nog niet opgetrokken is en de waterdamp van de stoom de koude en vochtige lucht ontmoet. Fotograaf Bertus Kers was er al vroeg bij om dit tafereeltje vast te leggen.

De stoomlocs 23 071 en 23 076 als loctrein onderweg. Foto: Bertus Kers.

Een eenzame wandelaar of treinhobbyfotograaf op zijn uitgekozen plekje om goederentrein 761 van Beekbergen naar Eerbeek vast te leggen. Loc 52 3879 heeft zijn fluitsignaal al laten horen als ze rond kwart voor negen met een sleep wagons aan de haak een overpad bij Loenen passeert. Met handopsteken wordt de wederzijdse begroeting bevestigd. Foto: Bertus Kers.

Loenen, 7 september 2013. Dieselloc 2299 en electrische loc 1312 hebben veel bekijks. Van 2 juli 1887 tot 1 augustus 1950 beschikte Loenen over Station Loenen, een spoorwegstation aan de spoorlijn Dieren - Apeldoorn. Tegenwoordig is hier een halte van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Direct hiernaast ligt het voormalige mobilisatiecomplex Veldhuizen. Even ten noorden van Loenen liggen de (kunstmatige) Loenense watervallen, met het grootste hoogteverschil van Nederland. Foto: Bertus Kers.

Beekbergen, 7 september 2013. Links het reizigersperron, rechts het depot. Loc 2233 staat klaar met een gemengde goederentrein. In het depot staat stoomloc 50 307 waarvan de achterzijde te zien is. Foto: Bertus Kers.

Loc 64 415 op de draaischijf in het depot Beekbergen. Op de achtergrond is nog een oersik te zien. Foto: Bertus Kers, 7 september 2013.

Loenen, 7 september 2013. Loc 50 0073. Dit is een oliegestookte machine. Foto: Bertus Kers.

Loc 2299 met goederentrein 790, die met enige vertraging uit Beekbergen onderweg is naar Apeldoorn VAM. Achterop loopt loc 2530 mee in opzending. Handig om snel te kunnen keren op Apdvam. Gerrit Bleumink fotografeerde deze nostalgietrein op 8 september 2013 bij de overweg Veldbrugweg. Let op het bordes. De inrijder toont "voorbijrijden toegestaan" terwijl er een treinbeweging in tegengestelde richting gaande is. Bovendien staat het bordes links van het spoor. Maar het plaatje ademt de jaren zestig of zou de wielrijder/-ster anno 2013 soms een e-bike stop houden om het passeren gade te slaan?

Bermtoerisme vijftiger jaren? Of zouden deze treinspotters met hun digitale camera's het plaatje van hun leven gemaakt hebben…. Loc 23 071 passeerde bij de overweg Wittekruisweg met trein 39, op weg naar Loenen (aankomst om 15:25 uur). Foto: Gerrit Bleumink, 8 september 2013.

De liefhebber van stoom en diesel kon zijn hart weer ophalen. Loc 23 071 vertrekt met trein 11 om 13:15 uur naar Beekbergen. Foto van Henk Koster, Apeldoorn, 8 september 2013.