[0] [1] [2] [3] [4]

Terug naar Toen 2012

De liefhebber van stoom, diesellucht en nostalgie kon het eerste weekeinde van september, dit jaar op 1 en 2 september 2012 zijn hart weer ophalen bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij die traditioneel jaarlijks het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: "Terug naar Toen" organiseerde op haar museumlijn tussen Apeldoorn en (- Beekbergen – Loenen ) Dieren. Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven was op beide dagen actief. In Beekbergen waren in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook was er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar was. Het museumstoomdepot was opengesteld, en de bezoeker kreeg een indruk van het werk op een stoomdepot. Er werd kolen geladen, water genomen, gedraaid op de draaischijf en nog veel meer. Naast diverse oude auto’s waren er prachtige gerestaureerde vrachtauto's te zien.

In Loenen waren er diverse activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen of echte miniatuurtreinen waar kinderen op mee konden rijden. Ook waren er stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine operationeel. In Loenen waren stands van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions.

Op het traject Loenen - Eerbeek - Dieren waren er unieke treincombinaties te zien, het Nederlands Spoorwegmuseum kwam met een historische Nederlandse sneltrein naar de Veluwe! In Loenen werden enkele van deze rijtuigen "Bolkoppen" tentoon gesteld. In één van de rijtuigen werd een expositie gehouden met de historie van de rijtuigen en een greep uit het restauratie plan van de VSM-rijtuigen.

Naast het Nederlands Spoorwegmuseum (NSM) kwam de Stoomstichting Nederland (SSN) uit Rotterdam ook naar de Veluwe met een stoomtrein, zij reden ook mee tussen Apeldoorn en Dieren.
Tussen de stations Loenen en Beekbergen pendelden verschillende antieke autobussen, deze stopten ook bij de speciale parkeerterreinen nabij beide stations. In Eerbeek waren ook nog diverse andere antieke autobussen te zien.

Helaas kon ik door andere verplichtingen dit evenement niet bijwonen. De fotobijdragen zijn van Bertus Kers.

Meer informatie op de website van de VSM. Klik hier.

Op maandag 3 september werd het gastmaterieel weer naar Apeldoorn gebracht om vandaar huiswaarts te keren.

Beekbergen, 1 september 2012. Terwijl de stoomlocs 64 415 (VSM) en 65 018 (SSN) rangeren, komt op de rechter foto stoomloc 50 307 met een trein uit Loenen binnen.
Beekbergen, 3 september 2012. Voor de afvoer van het materieel werd gebruik gemaakt van DE-loc 2530. Op deze foto's vertrekt dieselloc 2530 uit Beekbergen met achter zich museumloc 1202 van het Spoorwegmuseum en de oude sneltreinrijtuigen naar Apeldoorn. Daar werd het materieel overdragen voor het verdere transport.
Beekbergen, 3 september 2012. Dieselloc 2530 met achter zich museumloc 1202 van het Spoorwegmuseum en de oude sneltreinrijtuigen onderweg naar Apeldoorn. Daar werd het materieel overdragen voor het verdere transport.
Beekbergen - Apeldoorn, 3 september 2012. In Apeldoorn kon museumloc 1202 van het Spoorwegmuseum met de oude sneltreinrijtuigen weer zelfstandig elektrisch zijn weg naar Utrecht vervolgen. Met een line-up van beide historische machines kwam een einde aan een succesvol weekend. De beide stoomlocs van de SSN (Stoomstichting Nederland), 01 1075 en 65 018, reden via Dieren en Arnhem terug naar hun depot in Rotterdam Noord. Loc 01 1075 ging op zaterdag met reizigerstrein retour, loc 65 018 als losse loc op zondag.