Stoomlocomotieven

B-loc 29, eigendom van de gasfabriek aan de Keilehaven in Rotterdam; 9 augustus 1966. B-loc 29, eigendom van de Gemeentelijke Gasfabriek aan de Keilehaven in Rotterdam, met 2 kolenbakken; 9 augustus 1966.


NS-loc 5507 met een lokaaltrein tussen Soest en Soest Zuid, 24 juli 1948. Foto: J.A. Bonthuis, collectie Jos Beerman. De foto is waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van de officiële overgang op de elektrische dienst op deze datum. Betere informatie is welkom.
NS-loc 5555 met een trein naar Baarn, wachtend op vertrek in Utrecht Buurtstation, 10 juli 1948. Collectie Jos Beerman. De naam van de fotograaf is welkom.


Lokaaltrein van het Stichtse Lijntje uit Baarn met een locomotief uit de serie 5500 heeft de Vechtbrug in Utrecht juist gepasseerd en bereikt bijna zijn bestemming Utrecht Buurtstation. De foto is genomen in het tuinbouwgebied van Pijlsweerd te Utrecht, vóór de verhoging van de spoorbaan eind jaren ’30. Rechts op de achtergrond is het huis te zien dat aan de Hogelanden bij de Vechtbrug stond, alsmede enkele loodsjes van de spoorwegen. Het sein is bedoeld ter beveiliging van de Vechtbrug. De schoorsteen is mogelijk van de Dakpannenfabriek De Roode Brug. Vergelijk deze foto met de foto hiernaast, waarbij de bebouwing overeenkomt. Deze foto komt uit het NVBS-fotoarchief onder nummer 507.751D en werd eerder gepubliceerd in het septembernummer 1948 van Op de Rails van de NVBS. Foto: H. de Herder. Collectie Jos Beerman. De spoorbaan ter hoogte van de Vechtbrug in Utrecht, gezien in de kijkrichting naar Blauwkapel/Den Dolder. De spoorbaan is hier nog laag gelegen, vóór de verhoging van de spoorbaan eind jaren ’30. Rechts is blokpost Vbuo (Vecht Brug Utrecht opgaand spoor) te zien, links blokpost Vbua (Vecht Brug Utrecht afkomend spoor). Foto: collectie Het Utrechts Archief (nr. 163705). De later gebouwde wijk Utrecht Overvecht dankt zijn naam dus aan het óver de Vecht (ten noorden ervan) gelegen gebied. De Utrechtse Vecht is een Nederlandse rivier die bij de Weerdsluis in de stad Utrecht begint en bij Muiden in het IJmeer uitmondt. Hiertussen stroomt de Vecht langs of door de gemeenten Maarssen, Breukelen, Loenen, Wijdemeren en Weesp. In 1996 is het beheer en onderhoud van de Vecht door het Rijk overgedragen aan het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.