[1] [2]

Mini World Rotterdam

Een bezoek aan Mini World Rotterdam is als een reis door grote mensen in een kleine wereld. Maar ook voor kleine mensen is de wereld daar overzichtelijk.
Op 15 december 2013 bezocht ik samen met enkele vrienden deze bijzondere modelbouwwereld. Hieronder een verslag en foto's van diverse fotografen.


Miniworld Rotterdam is de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland met een voorlopige oppervlakte van 600 m2 in schaal 1:87 (H0) en schaal 1:160 (N). De attractie heette voorheen Railz Miniworld. De naam is veranderd op 27 april 2012. De attractie is gevestigd aan het Weena in Rotterdam. Miniworld Rotterdam is geopend op 30 maart 2007. Een belangrijk onderdeel van deze permanente tentoonstelling van modelspoorbanen is modelspoor en een diversiteit aan modelbouw, van gedetailleerde landschapsbouw tot maquettebouw, hoofdzakelijk gericht op Rotterdam en wijde omgeving. In 2007 ontstaan als Railz Mini World door een particulier initiatief, maar omdat er veel meer te zien en te beleven is dan kleine treintjes op “railz” werd de naam twee jaar geleden gewijzigd in Miniworld Rotterdam. Inmiddels behoort Miniworld Rotterdam tot een niet meer weg te denken (ook toeristisch) evenement, waar je op snelle manier een overzicht of indruk krijgt van een stukje Nederland, Rotterdam in het bijzonder.

De miniatuurstad is hoofdzakelijk gericht op bezienswaardigheden in de stad Rotterdam en de regio.

Markante en bekende gebouwen zijn in het klein nagebouwd. Het verhaal gaat dat er in de miniatuurstad ruim 27.000 kleine bewonertjes wonen en werken. En die werken natuurlijk overdag en zorgen voor massa’s vervoer: per auto, per trein, vrachtwagens, bussen, metro’s in alle vormen, maar steeds op schaal. In deze grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux maken de minibewoners van alles mee. Ze werken, wonen, reizen en onderweg beleven ze allerlei avonturen. Er beweegt dus van alles, niet alleen treinen, maar ook auto’s, molens, etc. Een groot muziekfestival met podium en beeldschermen staat er ook. Met een beetje geluk kom je hierop zelf ook nog in beeld.

Eigenlijk is een opsomming nooit volledig, Daarom geven de foto’s in dit verslag een veel mooier beeld wat er zoal te zien is. Wie de stad (en zijn historie) wat kent, herkent direct zijn fascinerende architectuur en infrastructuur.

In Miniworld Rotterdam duurt een dag maar 24 minuten. Voor je het weet wordt het nacht en fonkelen duizenden lampjes in het donker. De schemering en invallende duisternis worden gerealiseerd door verschillende types TL-buizen te gebruiken in verschillende kleuren, die vervolgens computergestuurd aangestuurd worden. En als de dag weer aanbreekt, ontwaken de ruim 27.000 bewoners en komt de wereld weer tot leven. Overal snellen treinen naar hun bestemming, vrachtwagens brengen hun lading naar de grootste miniatuurhaven van Europa... alles lijkt in beweging. Eén ding verandert nooit, het weer is altijd prachtig! Want Miniworld Rotterdam is een binnenattractie.

Een greep uit de diverse Nederlandse thema’s:

Kust en polder

Een landschap van ruim 100 m2 met typisch Nederlandse kust- en polderlandschappen waar vroeger en nu naadloos in elkaar overlopen. Hier zijn een moderne spoorlijn en een nostalgische museumlijn te zien. Het landschap is geïnspireerd door de Nederlandse kust en polders in een straal van 70 km rond Rotterdam. De steden heten hier: Zeshuizen, Sluishoek, Leckenzijl en Marendam. Ook is in dit deel van de miniatuurwereld het thema watermanagement verwerkt met diverse windmolens en gemalen uit diverse tijdperken.

Wereldhaven Maasmond

De Rotterdamse haven is de inspiratie voor het havengebied van Miniworld Rotterdam. Bijna alle typen havens die te vinden zijn in en rondom Rotterdam komen terug op de modelbaan: een containerhaven, een tankopslagterminal, de stadshavens, een levensmiddelenhaven, een droogdok en een petrochemische industrie zijn nagebouwd op een oppervlakte van circa 120 m2.

Hooghburgt

De middelgrote stad, die 100 m2 beslaat, is geïnspireerd door voorsteden van Rotterdam, zoals Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan den IJssel, Hoogvliet en Spijkenisse. In en rondom deze stad liggen 4 spoortrajecten. In een station met perrons van circa 6 meter komen een moderne spoorlijn en de havenspoorlijn samen. Door de stad heen loopt een RET metrolijn. Net buiten de stad loopt de HSL. Aan bruggen geen gebrek in een waterrijke omgeving als Rotterdam.

Rotterdam in miniatuur

Dit deel is geïnspireerd door de stad Rotterdam. Veel hoogbouw en moderne architectuur. Echter is ook een deel gewijd aan het vooroorlogse Rotterdam. De Nieuwe Maas en de Erasmusbrug ontbreken niet. Veel openbaar vervoer van RET. Eén van de pronkstukken van dit bouwdeel is de maquette van het nieuwe Rotterdam Centraal station. Deze is 4 x 9 meter groot en laat alle vormen van openbaar vervoer zien. Dit wil zeggen de bussen, trams en metro's van RET. De passagierstreinen van NS. De hogesnelheidstreinen van de HSL en goederenvervoer. Daarnaast zijn delen van de Maasboulevard, de Kop van Zuid, het Noordereiland en Delfshaven nagebouwd of als inspiratie gekozen. Ook Rotterdam in miniatuur is continu in beweging. Braakliggende kavels worden volgebouwd. Oude gebouwen moeten plaats maken voor nieuwe. De bouw van dit deel (ruim 200 m2 groot) is in oktober 2007 begonnen en is op 10 juli 2009 geopend.

Fantasie en Berglandschap

Eind 2010 is gestart met de bouw van de eerstvolgende uitbreiding van circa 50 m2 groot. Het betreft een fantasie berglandschap gericht op interactiviteit voor kinderen. De opening is gepland voor eind 2014.

Hanzelijn in miniatuur

Een miniatuur versie van de Hanzelijn is sinds 13 september 2012 te zien in Miniworld Rotterdam. Deze modelbaan werd in nauwe samenwerking met ProRail gemaakt. De stationsgebouwen van Lelystad, Kampen, Dronten en Zwolle, de Drontermeertunnel en de Hanzeboog zijn met behulp van de originele bouwtekeningen exact nagebouwd. Tevens is de miniatuur voorzien van dag- en nachtverlichting en worden alle treinen volautomatisch bestuurd.

Commandocentrum en verkeersleiding

In een speciaal commandocentrum worden alle bewegingen in de miniatuurwereld nauwlettend in de gaten gehouden. Onregelmatigheden of storingen in de treinenloop, verlichting en alle bewegende delen worden door computerapparatuur en programma’s gevolgd en direct gemeld, zodat - als dat nodig is - direct handmatig ingegrepen kan worden.

Andere landen

Het is de bedoeling dat er in de toekomst een Schots/Engels deel, een Belgisch/Frans deel en een Japans deel gebouwd zullen gaan worden als uitbreiding van de attractie.

Bereikbaarheid en entreewijzen

Miniworld Rotterdam is op loopafstand van het Centraal Station bereikbaar in nog geen 10 minuten (langs het Groothandelsgebouw), op het Weena.
De unieke beleving van deze miniatuurwereld past in vrijwel alle portemonnees, zeker vergeleken met andere attractie in Nederland.
Een entreebewijs kost (in 2013) voor volwassenen € 9,85, kinderen van 3 t/m 12 jaar € 7,30 en senioren (65+) € 8,45.

Het nieuwe Centraal Station is tevens een bezoek waard; na een jarenlange verbouwing en een totale metamorfose wordt het station op 13 maart 2014 door Koning Willem Alexander officieel geopend.


Foto's van Robert HulsFoto's van Bas van HeezikFoto's van Rudi van SchaikFoto's van Wim AllartFoto's van Douwe Krijnen
Bij Miniworld Rotterdam is over de kleinste details nagedacht en zijn deze ook “haarscherp” nagebootst. Op het plaatselijke naaktstrand vermaken zich enkele liefhebbers. Of de bodystyling volgens de allernieuwste modecultus is, hebben we maar niet nagevraagd. Foto: Nico Spilt, 28 december 2007.


Bronnen en websites:

Evenementen:

Rotterdamse Verhalen Vierdaagse

Van woensdag 30 april t/m zaterdag 3 mei 2014 organiseert Miniworld Rotterdam bijzondere exposities en activiteiten rondom 175 jaar spoor en 150 jaar tram. In samenwerking met diverse partners worden tijdens de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse via beeld, geluid en in miniatuur een aantal bijzondere verhalen vertoond over Rails door de Regio.

Editie 2014 - Rails door de Regio

Na het succes van de RVV in 2013 wordt ook dit jaar van 30 april tot 3 mei (2014) weer een nieuwe RVV georganiseerd. De 2014 editie van de RVV wordt vormgegeven vanuit het centrale thema 175 spoor- en 150 jaar tramwezen, die met elkaar verenigd worden onder de gezamenlijke titel Rails Door De Regio.

Ook dit jaar vindt het evenement weer plaats binnen de muren van Miniworld Rotterdam. Via aanvullende exposities, informatiebladen, posters, maquettes en beeldmateriaal wordt in de huidige miniatuurwereld ingegaan op drie thema's, te weten: spoor en haven, historische trams en de stations in (regio) Rotterdam. Naast aanvullingen op en in de huidige miniatuurwereld wordt tevens een nieuwe ruimte ingericht als minibioscoop en kunnen de jongste bezoekers deelnemen aan een speciale RVV speurtocht.

Uniek ten opzichte van de vorige editie van de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse is dat er dit jaar wordt samengewerkt met verschillende partners uit de omgeving van Rotterdam, te weten:

Klik op de kalender voor een pdf-versie ervan.