Personentrein-/tramrijtuigen

Rijdag Tramweg Stichting/Rijdend Tram Museum op 2e Paasdag in Hellevoetsluis; 7 april 1969.

RTM-embleem op de zijwand van rijtuig 397.

Restauratie MBS-rijtuig 414 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. De frames van de banken zijn geplaatst. Foto: Eric van der Reiden, 28 juli 2012.


Restauratie MBS-rijtuig 414 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. De frames van de banken zijn geplaatst. Foto: Eric van der Reiden, 18 augustus 2012.
Restauratie MBS-rijtuig 417 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. De klapbankjes op het achterbalkon zijn geplaatst. Foto: Eric van der Reiden, 18 augustus 2012. Begin september is ook het glas in de 417 geplaatst.


Restauratie MBS-rijtuig 417 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. Op 1 september 2012 werd het glas geplaatst in de raamkozijnen. Foto: Eric van der Reiden.
Restauratie MBS-rijtuig 417 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. Op 9 september 2012 was de 1e klas-afdeling voltooid. Foto: Eric van der Reiden.


Restauratie MBS-rijtuig 417 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. Op 9 september 2012 was de 1e klas-afdeling voltooid. Foto: Eric van der Reiden.
Restauratie MBS-rijtuig 417 in de remise van de Museumtram RTM in Ouddorp De Punt West. Foto: Eric van der Reiden, 3 oktober 2012.


Schilderen is een vak. Met uiterste precisie en vaste hand is RTM-medewerker restauraties Eric van der Reiden bezig met de belettering van het MBS-rijtuig 417 op het achterbalkon. Foto: Mark Grootendorst, remise De Punt West, 20 juni 2012.


Koninklijke Tram een nieuw vervoermiddel voor Willem-Alexander en Maxima

Tijdens hun kennismakingsbezoeken aan alle Nederlandse provincies (provincietoer) werd op vrijdag 21 juni 2013 door het Koninklijk paar, Willem-Alexander en Maxima, de provincies Zeeland en Zuid-Holland aangedaan. En wat is toepasselijker dan met de enige interlokale tram die beide provincies met elkaar verbindt, de Museumtram RTM, de reis (over de Brouwersdam) te vervolgen. Het Koninklijk rijtuig AB 417 behoort nu ook tot de collectie van vervoermiddelen die het Koninklijk Huis kan gebruiken voor zijn tournees door Nederland. Na enkele tropisch warme dagen was een oer-hollandse regenbui voor Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima geen probleem: een goedlachse blik voor de fotografen maakt het historische plaatje compleet en vrolijk. Het stel was bij Port Zélande ingestapt en nabij Springersdiep (een klein haventje langs de Brouwersdam met slechts een steiger voor passanten) weer uitgestapt, daar zijn deze foto’s gemaakt. Op een van de foto’s krijgt Willem-Alexander een foto aangeboden door RTM-medewerker Roel Geus, met daarop zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina die aankomt met een RTM-tram met een A rijtuig in Zierikzee op 13 september 1907. Foto’s: Eric van der Reiden.
Rijtuig RTM AB 417 is de laatste jaren volledig gereviseerd door RTM-medewerkers. De 1e en 2e klas werden ook van nieuwe kussens voorzien. Op 15 juni 2013 kon een staatsieportret gemaakt worden van het exterieur van dit fraaie rijtuig op het remiseterrein van de RTM in Ouddorp De Punt West. Foto: Eric van der Reiden. Voor een volledige geschiedenis van dit rijtuig, klik hier.