Stoomwals en locomobieldag Hoorn


George Stephenson (Wylam, Newcastle-on-Tyne, 9 juni 1781 - Chesterfield, 12 augustus 1848) is bekend als uitvinder van de eerste praktisch toepasbare stoomlocomotief.

In 1814 had hij zijn eerste stoomlocomotief gebouwd, de Blucher, deze locomotief was in staat om 30 ton steenkool met een snelheid van 4 mijl per uur te trekken. Met de Blucher was de eerste locomotief op rails een feit. In de volgende vijf jaren bouwde hij 16 locomotieven.
De eerste stoomlocomotief werd weliswaar al in het jaar 1804 door Richard Trevithick gebouwd, 10 jaar voor Stephensons eerste locomotief. Omdat Trevithicks locomotief met veel kinderziektes te kampen had, en praktisch niet toepasbaar was, wordt Stephenson toch als de bouwer van de eerste bruikbare locomotief gezien.

De uitvinding van de stoommachine bracht in de negentiende eeuw een industriële revolutie op gang, die de mensheid letterlijk vooruitgang gaf. Over het spoor, over de weg, op het water en in de fabrieken (o.a. stoomspinnerijen). In 1839 kwam met de opening van de eerste spoorlijn Amsterdam – Haarlem in Nederland de ontwikkeling van een spoorwegnet op gang.

Maar tal van andere voer- en vaartuigen kenden vroeger de techniek van door stoom aangedreven mechanismen: stoomwalsen (veelal eigendom van wegenbouwbedrijven), stoomtrekkers, locomobielen en stoomschepen.

Hoorn is bekend als vestigingsplaats van de Museum Stoomtram Hoorn – Medemblik (SHM). Maar is ook bekend vanwege zijn vele evenementen.

Op 22 juli 1972 organiseerde Hoorn een Stoomwals- en Locomobieldag in zijn historische centrum.
Hieronder een foto-impressie van een kleurrijke optocht en industrieel erfgoed.

Interessante en gerelateerde websites:

http://www.vvvhoorn.nl

http://www.museumstoomtram.nl

http://www.nicospilt.com/SHM.htm

http://www.stoomwalsenclub.nl

http://www.stoomboten.nl

http://www.locomobiel.nl

http://www.stoommachine.info

http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Stephenson


Circus Toni Boltini was aanwezig op de Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwagen “Sentinel” S4 van Goold Bros.-Camerton perste zich door de nauwe straatjes van Hoorn tijdens de optocht door de binnenstad. De Citroen 2CV (de afkorting staat voor deux Chevaux Vapeur, wat twee stoompaarden betekent. 'Chevaux Vapeur' is een Franse maat voor de berekening van de wegenbelasting) en de Renault 4 moesten even ruimte maken….


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Majorettes in blauw-witte kostuums met muziekkapel marcheren door de Hoornse binnenstad met op de achtergrond nog juist zichtbaar de stoomwagen “Sentinel” S4 van Goold Bros.-Camerton tijdens de optocht. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Majorettes in blauw-witte kostuums met muziekkapel marcheren door de Hoornse binnenstad met op de achtergrond nog juist zichtbaar de stoomwagen “Sentinel” S4 van Goold Bros.-Camerton tijdens de optocht.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwals nr. AH 6486 van John Fowler & Co – Engineers (Leeds) tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwals “Zoef Zoef” van de Nederlandsche Basalt Maatschappij tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Engelse stoomwals tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwals nr. AH 6486 van John Fowler & Co – Engineers (Leeds) tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwals “Zoef Zoef” van de Nederlandsche Basalt Maatschappij tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad. Op de Korenmarkt werd water uit de stadsgracht ingenomen. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Engelse stoomwals tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad, hier gefotografeerd op de Korenmarkt.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomboot “Cerberus” in de Hoornse haven. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomboot “Cerberus” in de Hoornse haven.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Olifanten van circus Toni Boltini tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Stoomwals “Leendert” van de N.V. Wegenbouw Mij “Gruno” uit Groningen tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad, hier gefotografeerd in de Breestraat.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Olifanten van circus Toni Boltini tijdens de optocht door de Hoornse binnenstad, hier gefotografeerd in de Breestraat. Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Links stoomwals van de N.V. J. Ooms & Zn. uit Avenhorn en rechts stoomwals van Wegenbouw Gerrit Ooms N.V. uit Drachten tijdens een sla-om snelheidswedstrijd.


Stoomwals en Locomobieldag in Hoorn; 22 juli 1972. Snelheidswedstrijden met stoomwalsen. Links stoomwals “Leendert” van de N.V. Wegenbouw Mij “Gruno” uit Groningen; midden stoomwals van de N.V. J. Ooms & Zn. uit Avenhorn en rechts stoomwals van Wegenbouw Gerrit Ooms N.V. uit Drachten.